Creditele IFN versus creditele bancare

credite ifn vs bancare

Pe piata financiara din Romania au aparut mai multe institutii care pot oferi imprumuturi solicitantilor si astfel exista institutii financiare nebancare si banci traditionale, care vin cu pachete speciale pentru clienti. CreditIFN.ro explica modul in care difera creditele obtinute de la un IFN de creditele obtinute de la banci. Reprezentantii din institutiile financiare vor sa isi construiasca pachete care sa ajute populatia, in special atunci cand oamenii se confrunta cu anumite probleme si acesta este si motivul pentru care oferta este atat de variata.

Ce sunt institutiile care ofera credite IFN?

Institutiile financiare nebancare sunt cele care pot oferi credite IFN rapide. Datorita cererii tot mai mari din partea clientilor, inclusiv a celor restantieri sau a pensionarilor, aceste institutii au venit cu pachete avantajoase, ca raspuns a ofertei foarte riguroase a bancilor, care de cele mai multe ori resping clientii. Spre exemplu, pentru clientii restantieri, care apar la Biroul de Credite, majoritatea bancilor nu au niciun produs disponibil, pe gand institutiile financiare nebancare vin cu solutii pentru ei. Activitatea acestor institutii este reglementata tot de Banca Nationala a Romaniei, insa acestea pot oferi credite in conditii diferite.

Tipuri de credite nebancare pe care le pot obtine solicitantii

Solicitantii unor credite nebancare vor descoperi ca au la dispozitie aceleasi servicii de care dispun si atunci cand apeleaza la o banca traditionala cu unele mici exceptii. Astfel, pe lista de produse oferite de institutii financiare nebancare se numara:

  • Credite ipotecare;
  • Credite de nevoi personale;
  • Credite imobiliare;
  • Credite mici sau microcredite;
  • Finantare pentru tranzactii comerciale;
  • Forfetare;
  • Scontare;
  • Leasinguri financiare;
  • Credite pentru bunuri primite in gaj;
  • Emiterea garantiilor si asumarea de angajamente de finantare;
  • Credite pentru membrii asociatiilor nepatrimoniale;
  • Alte tipuri de finantare.

Spre deosebire de banci unde in majoritatea cazurilor nu se pot obtine credite pentru bunuri oferite gaj, se pare ca anumite IFN-uri vin si cu aceasta obtinute. La banci cea mai comuna metoda de a garanta un credit este cu bunuri imobiliare. Prin urmare, se poate trage concluzia ca un client are aproximativ aceleasi pachete de servicii si e la bancile traditionale si de la institutiile financiare nebancare.

Credite ifn online vs. Credite bancare

1. Mod de functionare diferit

Pentru ca o persoana sa inteleaga cum difera ofertele de credite rapide online fata de cele de la o banca traditionala, este important sa se gandeasca la toate reglementarile impuse si care se aplica celor doua institutii, dar si de activitatea lor si de modul in care fiecare firma functioneaza. Majoritatea acestor diferente sunt generate de conditiile impuse pentru a obtine banii solicitati, tinand cont de nevoile fiecarei persoane. O institutie financiara nebancara poate sa ofere imprumuturi rapid, dar nu poate sa construiasca un depozit, asa cum se intampla la o banca traditionala.

2. Timpul de obtinere al imprumutului

Unul dintre cele mai importante avantaje pentru care sunt solicitate imprumuturi IFN este faptul ca timpul de obtinere a creditul este unul mai scurt. Deoarece pentru astfel de imprumuturi solicitantul trebuie doar sa depuna online documentele solicitate, care de cele mai multe ori sunt reprezentate de buletin si adeverinta de salariat sau doar de buletin, solicitarile sunt preluate mult mai repede si daca clientul indeplineste criteriile de eligibilitate, poate primi banii in doar cateva ore. La o banca insa, lucrurile stau diferit si este nevoie de mai multe drumuri pentru a se obtine suma dorita, in cazul in care banca nu respinge in final solicitarea.

3. Accesibilitate

Persoanele care apeleaza la imprumuturi rapide online iau aceasta decizie pentru ca serviciile si produsele sunt mai usor accesibile decat cele oferite de banci. Persoanele care vor sa aiba o educatie financiara cat mai solida trebuie sa inteleaga faptul ca pot obtine rapid banii doriti in conditii mult mai accesibile decat cele care sunt impuse de banci. Pentru ca institutiile financiare nebancare solicita de cele mai multe ori doar ca persoana interesata de obtinerea creditului sa fie majora, sa aiba cetatenie romana si sa locuiasca in Romania, lista de criterii de indeplinit este deja mult mai mica.

4. Numarul de acte solicitat

Un aspect foarte important pentru cei care vor imprumutiri nebancare este numarul mic de documente solicitat. Pentru a fi intocmit contractul de imprumut este nevoie de mult mai putine acte decat impune o banca traditionala. La o banca normala solicitantul trebuie sa faca dosare complete care sa includa adeverinte de salariu, copii dupa actele de identitate, copii pentru certificatul de casatorie, daca este cazul si un raport al Biroului de Credite in ceea ce priveste incadrarea sa. Toate acestea necesita timp, deci apeland la o banca clasica nu se mai poate vorbi de credite rapide.

La o institutie financiara nebancara lucrurile se simplifica. Cererile pot fi facute la telefon sau online, in functie de fiecare individ. Dupa ce a fost completata cererea, in cateva minute se poate obtine suma solicitata si de cele mai multe ori clientul poate sa beneficieze si de o dobanda fixa, fara sa conteze suma solicitata. De asemenea, pentru clientii noi institutiile financiare nebancare pot avea si oferte cu dobanda zero, ceea ce face ca suma solicitata sa fie egala cu suma restituita. Acest lucru nu se va intampla niciodata in cazul bancilor.

5. Sumele solicitate

Limitele in ceea ce priveste creditele sunt de partea bancilor se pare, acestea fiind cele care pot oferi sume mai mari decat institutiile financiare nebancare, dar doar atunci cand clientul indeplineste toate criteriile de eligibilitate, iar numarul de persoane care pot obtine un credit foarte mare de la banci este extrem de mic.

Un avantaj pe care institutiile financiare nebancare il ofera solicitantilor este faptul ca pot lua sume mici de pana la 1500 de lei sau putin peste, in conditii foarte avantajoase si cu un timp de ramburs mic, ceea ce la banci nu se poate intampla. Dobanzile avantajoase si chiar lipsa dobanzilor in cazul clientilor noi, la care se adauga ofertele speciale ale institutiilor nebancare pentru clientii recurenti, fac ca aceste pachete de servicii sa fie tot mai accesate.